Tadije Sondermajera 3, Wellport, Beograd  |  tel: (+381) 11.4113.164  |  mob: (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224  |  info@energetskipsiholog.org  |  Facebook  |  Instagram
Da biste ostvarili SAN, najpre ga trebate IMATI

Da biste ostvarili SAN, najpre ga trebate IMATI


Autor: Tea Milanković

Da li ste znali da lenjost nije emocija? Nije ni stanje, već je jednostvano – nedostatak motiva. Kada nismo dovoljno motivisani da nešto uradimo, kada nemamo jasnu viziju šta je ono što treba da postignemo, tada nemamo ni snage, ni želje, ni volje da se pokrenemo onog momenta kada postane dosadno, teško ili makar i najmanje bolno. Postanemo lenji čim dođemo do zidova sobe zvane Komfor. Fitnes je super, dok ne uhvati upala mišića. Dijeta je lagana dok u kafiću za susednim stolom ne vidite moku sa šlagom. Fokus je tu dok ipak ne pogledam u telefon, a onda najezda poruka sa različitih društvenih mreža uzme prevlast.

Međutim – život počinje izvan granica zone komfora. Ali da bismo poželeli da izađemo napolje neophodno je da prvo pogledamo kroz prozor, osmotrimo šta je ono što nas čeka, proširimo viziju. Tek onda, kada imamo viziju svog cilja, tada se pokreće i motivacija, koja daje hrabrost i spremnost da zakoračimo.

Nakon što preuzmemo odgovornost za sebe, prepoznamo da smo mi Kreatori svog dela, svog tela, svojih emocija, svojih odnosa, svojih uspeha i postignuća, okolnosti i svega onog što čini naš život – možemo i da (se) menjamo.

Život koji živimo i odnosi koje vidimo u spoljnim događajima su manifestacija naših uverenja, kako o sebi tako i o spoljnom svetu. Značenje koje nečemu dajemo i reakcije koje imamo na sebe i druge nam ukazuju na ta podsvesna uverenja. Sve ono što neprestano vrtimo u glavi kao svoj film, iako možda nešto drugo želimo, ipak jeste scenario našeg života. Samo što često zaboravljamo da smo mi ne samo režiseri, već i scenaristi, i scenografisti, i kostimografi, i šminkeri. Naša podsvesna uverenja kao niti potke koju tkamo uslovljavaju budućnost, ali isto tako i prošlost i sadašnjost. Uverenja nastaju kada nešto dovoljno puta čujemo, uradimo i doživimo, čime se naše podsvesno kao autopilot prilagođava i stvara naviku. Da bismo prekinuli neki ustanovljeni tok i otpočeli svoj film sa happy end-om, neophodno je da prvo zamislimo scenario. 

Zamislite da ste umetnik koji želi da načini od svog života najlepšu Kreaciju. Zažmurite i zamislite kako bi to vaše delo tada izgledalo. Dok ovo radite tapkajte na tački grudne kosti (Timus). Time, kao da pitamo svoje srce: „Kuc, kuc, imaš li neku želju?“. Šta je ono što želite da postignete, osećate, imate... BUDETE? Zatim obavezno zapišite svoju viziju. Podelite je u 7 oblasti:

  1. fizičko telo, zdravlje i kondicija
  2. emocije i odnosi sa porodicom, prijateljima, partnerom, saradnicima
  3. duhovno stanje, odnos sa sobom & rad na sebi
  4. posao, finansije, materijalna dobra
  5. slobodno vreme, hobiji, putovanja & uživanja
  6. lični ciljevi, ono što želite da napravite, budete i imate na ličnom nivou
  7. društveni ciljevi, ono što želite da napravite, date, učestvujete na kolektivnom nivou

Zapamtite, sve je moguće. Ukoliko imate želju za nečim, to znači da je ostvarenje te želje moguće, inače se ne bi ni rodila u vama. Takođe, zapamtite da je zaslužujete. Zaslužujete da napravite od svog života istinsku kreaciju jer ste vi umetnik koji je preuzeo kist i usudio se da vidi sliku i pre nego što je dotaknuo boju. Na pitanje „kako“ odgovaraćemo tokom procesa. Sada je važno da vidimo šta je ono što želimo. Jer kada jednom imamo viziju, tada imamo i motiv. A kada smo motivisani, vreme je da izađemo iz zone Komfora i zakoračimo u Život.

Ukoliko nameravate da ostvarite svoj san, najpre ga morate imati. Simbolika sna je opisana energijom Neptuna, a Neptunov energetski krug se oživljava Venerom i Jupiterom. Venera je želja, Jupiter je vizija. Venera zna da zaslužujemo, Jupiter prepoznaje cilj i smisao želje. Venera je Lepota, Jupiter istina. Kada ova dva centra (koja se na našem energetskom telu nalaze na nivou donjeg stomaka i na nivou čela i očiju) kruže i podržavaju međusobno energetsku cirkulaciju, tada se aktivira u nama najsnažnija vibracija privlačenja i ostvarenja.

Nakon što napišete svoju viziju, odaberite JEDAN CILJ, koji vam je u ovom trenutku najvredniji i najprioritetniji, a zatim ga podelite u dve kolone, opisujući šta je ono što želite, a šta je ono što ne želite. Ovaj deo procesa radite tapkajući gamut tačku, koja se nalazi između četvrtog i petog prsta ruke. Tabela ispod vam može služiti kao primer:

Moj glavni cilj u ovom trenutku je da nađem partnera sa kojim ću imati vezu punu ljubavi, razumevanja, zajednička interesovanja i rast.

 

Ne želim:

Želim:

Ne želim partnera koji ne zna šta će sam sa sobom

Želim partnera koji zna šta želi od sebe i od života

Osobu koja ćuti i sa kojom ne može da se popriča.

Osobu sa kojom mogu da pričam o svemu.

Osobu koja posle posla dođe kući i satima gleda TV, a za vikend nastavlja da sedi u kući.

Osobu koja voli da izlazi radnim danima i koja je vikendom fizički aktivna.

Osobu koja se povlači pred izazovima i brzo odustaje.

Nekoga ko je hrabar, preduzimljiv i istrajan.

Maminog sina, koji mora stalno da zivka roditelje.

Osobu koja je svoja i posvećena našem odnosu.

 

Kada završite sa ovom tabelom, prođite ponovo kolonu „Ne želim“ i odlučno precrtajte jednu po jednu izjavu, a zatim u desnu kolonu upišite suprotno od izjave u levoj koloni. Npr: Ne želim partnera koji ne zna šta će sam sa sobom – Želim partnera koji zna šta želi od sebe i od života.

Pročitajte GLASNO šta je ono što želite, tapkajući gamut, i zamišljajte kako je to VEĆ OSTVARENO i čini deo vašeg identiteta. Jer, ne zaboravite, da nije tako – ne biste ni imali želju. Sada, kako je ova lista želja deo vas, zamislite da je ona vaše ogledalo i zapitajte se: Kakva osoba treba da postanem da bih ono što želim bilo ogledalo mene?

Želim:

        Treba da:

Želim partnera koji zna šta želi od sebe i od života

Da budem osoba koja zna šta želi, umesto šta ne želi.

Osobu sa kojom mogu da pričam o svemu.

Ona koja zna da ćuti i sasluša.

Osobu koja voli da izlazi radnim danima i koja je vikendom fizički aktivna.

Da kreativnije provodim vreme i budem fizički aktivnija.

Nekoga ko je hrabar, preduzimljiv i istrajan.

Da budem žena koja može da bude nežna i otvorena.

Osobu koja je svoja i posvećena našem odnosu.

Da verujem sebi i drugima.

 

Vizija (Jupiter) i želja (Venera) će nam dati snagu da kad god posustanemo znamo da ipak postoji nešto vredno zbog čega vredi nastaviti. Kada sebi definišemo šta je to, tada se svi unutrašnji mehanizmi pokrenu kako bismo to i ostvarili. Istovremeno, univerzum nas uvek podržava. Ostvarenje sna je moguće kad imamo viziju, koja nas kao magnet vuče ka sebi. Da, biće prepreka na putu ali one su deo procesa koji nas oblikuje tako da postanemo ONI koji se ogledaju u ogledalu našeg ostvarenja.