Tadije Sondermajera 3, Wellport, Beograd  |  tel: (+381) 11.4113.164  |  mob: (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224  |  info@energetskipsiholog.org  |  Facebook  |  Instagram  |  YouTube
3 minuta za manje stresa i više fokusa

3 minuta za manje stresa i više fokusa


Stres je osećanje koje svi doživljavamo kada smo pred izazovom ili preplavljeni različitim emocijama i zahtevima okoline. Ali stres je mnogo više od same emocije – on je urođeni fizički odgovor koji putuje kroz celo telo. Kratkoročno, stres može biti koristan, ali kad je prečesto i predugo prisutan, naš primitivan odgovor na stres „bori se i beži“, ne samo da menja mozak nego oštećuje i organe i ćelije u celom telu.

Nadbubrežna žlezda oslobađa hormone stresa: kortizol i adrenalin. Ovi hormoni lagano dolaze do krvnih sudova i srca, izazivajući srce da kuca brže i da podiže krvni pritisak kako bi samo telo bilo spremno da pobegne ili se brani od „napada“. Vremenom ovo izaziva hipertenziju, i narušavanje zidova krvnih sudova što naučnici odavno već prepoznaju kao rani proces aterioskleroze, ali isto tako i poremećaj rada creva, želudca, mutaciju ćelija, demenciju itd. A ovo su samo neke od posledica hroničnog stresa. Sve više nauka dokazuje da je upravo stres uzročnik većine bolesti.

Moderna biologija, epigenetika i kvantna fizika jasno ukazuju da su naše reakcije na okolnosti te koje uslovljavaju naše ćelije, gene i procese reprodukcije ćelija. Promena našeg odnosa prema događajima iz nesvesne reakcije, uslovljene sećanjima na predhodne izazvovne situcije -  u kreaciju je ključan način da se okrenemo izgradnji svog života, pre svega svog fizičkog tela, ali isto tako i naše psihe i emocija u pravcu našeg punog potencijala.

13 koraka kako stres negativno utiče na zdravlje, odnose, stepen zadovoljstva, vitalnosti, i kreativnosti:

 1. Razmišljate o - ili ste se našli u nekoj stresnoj situaciji koju ne možete da „otpustite“
 2. Vaša amigdala oseća opasnost (žlezda u mozgu koja je zadužena za primarno obrađivanje signala iz spoljašnje sredine pre aktiviranja svesti)
 3. Amigdala inicira telo da aktivira svoj odgovor na „bori se i beži“ izazov (u njoj su smeštena sećanja koja prouzrokuju naše strahove, pa kada vas neko ili nešto izbaci iz takta, ove žlezde odmah šalju ostatku mozga uzbunu, a vaše srce počinje da kuca jače, ruke da se znoje i vi ste u predstresnom stanju)
 4. U „bori se ili beži“ stanju telo otpušta adrenalin i hormon stresa kortizol, ispumpava višak krvi iz digestivnog trakta, čime se varenje onemogućava, a to vremenom upravo dovodi do dobijanja viška kilograma
 5. U ovom „kriznom stanju“ mnogo ste ranjiviji, a imunitet slabiji (ovde se javljaju migrene, artritis, nervozna creva, akne, opadanje kose...)
 6. U ovom stanju povišenog psihološkog alarma, kreativni deo mozga je prepoznat kao nebitan, i na njega se više ne troši energija. Time se smanjuje i sposobnost rešavanja samog problema, intuicije, optimizma.
 7. Povećava se osetljivost, osećate se iziritirano, izolovano i nestrpljivo. Sada i odnosi trpe.
 8. Metabolizam se usporava usled poremećaja sna.
 9. Nakon čega telo luči još više kortizola, što dodatno opterećuje fiziologiju i samo zdravlje i vitalnost.
 10.  Nakon predoziranja kortizolom tokom dužeg perioda javlja se „adrenalinski umor“ – odnosno hronični umor koji dovodi do očaja, depresije i isključivanja.
 11. Nemate više energije da održavate svoju rutinu, obavljate zadatke, da se hranite zdravo, radite vežbe...stres postaje regularni deo vašeg života.
 12. Fokus i memorija se smanjuju, te i posao trpi, ali isto tako i svi odnosi.
 13. Depresija se produbljuje a time se i telo sve više dovodi u stresno stanje.

Da bi se telo oslobodilo stresa postoji nekoliko uobičajenih načina:

 • alkohol, cigarete
 • hrana utehe (ugljeni hidrati, i šećer)
 • televizija
 • kupovina...

 ... međutim, sve su ovo kratkoročna rešenja, koja ubrzo i sama dovode do novog stresa.

Tehnike energetske psihologije upravo rade na ovim uzrocima stresa – reakciji amigdale, i lučenju hormona adrenalina i kortizola. Tek kada se taj čvor u potki, koji je uzrokovan određenim događajem i emotivnim nabojem, raščvori i razveže – naše reakcije neće biti više nesvesne, i samosabotirajuće već svesni izbori kojima možemo pronaći kreativan odgovor na svaki izazov.

Text Box: tražiti od Lee njenu fotografiju K27Jedna od vrlo efikasnih i brzih tehnika je tapkanje na meridijansku tačku K27 koja odgovara meridijanu bubrega. Upravo ovaj meridijan utiče i na lučenje hromona nadbubrežne žlezde, te studije pokazuju da nakon samo 5 minuta tapkanja na ove dve tačke nivo hormona stresa u krvi može da se smanji i do 27%.

Ovu vežbicu možete izvoditi i u samom momentu stresnog događaja, na javnom mestu ili, pak kod kuće, ali ukoliko započnete dan sa 3 minuta tapkanja vi se postavljate upravo u poziciju kreatora sopstvenog života.

 

Tapkajući na ovu tačku dobro je raditi i neku od ponuđenih afirmacija:

„Iako me ova situacija (osoba, izazov,... precizirajte šta tačno) uznemirava, plaši, blokira ... (što preciznije definišite emociju), ja duboko prihvatam sebe“

„Iako se osećam blokirano i ne znam kako da izađem iz ovoga, ja se otvaram za kreativna rešenja, i zato biram da se opustim.“

„Iako me je strah, ja duboko prihvatam sebe.“

„Iako ne znam koji šta me danas čeka, ja biram da svaki izazov prepoznam kao mogućnost, biram da budem kreativan/na, opuštena i da od ovog dana napravim najlepšu kreaciju.“